פיברומיאלגיה, המוכרת בשם העברי "דאבת השרירים", בשם הלועזי הקצר FMS ובשם הלועזי המלא Fibromyalgia- הינה תסמונת המתאפיינת בכאבים מפושטים וכרוניים בכל חלקי מערכת השרירים, המפרקים והשלד, ללא סיבה ברורה.
כיום, מחקרים מעודכנים מצביעים על כך שלפיברומיאלגיה אופי נוירו-ביולוגי, שכן היא מערבת כאב שמקורו בעיקר במערכת העצבים המרכזית. למעשה, פיברומיאלגיה מאופיינת בריגוש-יתר של מערכת העצבים המרכזית בעיבוד הכאב ובהולכתו.
מחקרים מצאו כי התסמונת מגבילה ביותר את איכות החיים וכושר העבודה של החולים בה - בצורה הדומה לחולים בדלקת מפרקים שיגרונתית, חולי מחלות ריאה וחולים סוכרתיים. על כן, על אף שפיברומיאלגיה אינה מחלת מפרקים דלקתית או מחלת שרירים ואינה מחלה הגורמת לעיוות, לניוון או מחלה פרוגרסיבית - אין להקל בה ראש. FMS גורמת לפגיעה משמעותית חייו של הסובל ממנה, שכן היא מאופיינת בכאבים קשים מאוד.
לעיתים, הכאבים כה עזים שהם משתקים, עד כדי ריתוק למיטה.
מדוע היא פורצת?
הגורמים למחלה ותהליך התפתחותה אינם ברורים במדויק. מחקרים עדכניים מרמזים על העובדה כי ככל הנראה כדי ללקות במחלת פיברומיאלגיה יש כנראה צורך ברקע משפחתי גנטי ובגורם סביבתי, אשר חושף נטייה זו. הטריגרים מגוונים, וכוללים זיהומים למיניהם, תאונה מסוג צליפת שוט ועוד.
מאפיינים שכיחים נוספים:
· הפרעות בשינה
· עייפות
· תחושת נוקשות כללית בבוקר
· כאבי ראש, קשיים בריכוז ובזיכרון (הפרעות קוגניטיביות), "פיברו-פוג"
· סחרחורות
· תחושות נימול בידיים
· חום גוף לא תקין (עד 37.5)
· רגישות לאור, לרעש, לריח, לשינויי טמפרטורה ועוד.
כמצוין לעיל, החולים עשויים ללקות בתסמונות נוספות חופפות במקביל, כמו cfs, מיגרנות, היפר לקסיטי של המפרקים, tmj,כאבים כרוניים באגן, תסמונת המעי הרגיש, ועוד.
מי נוטה ללקות בפיברומיאלגיה?
התסמונת פוגעת בשלושה עד חמישה אחוזים מהאוכלוסייה. למרות שמרבית הסובלים ממנה הם נשים היא אינה פוסחת על גברים ואף ילדים.
כיצד מטפלים בפיברומיאלגיה?
פיברומיאלגיה היא מחלה כרונית, טרם נמצאה לה תרופה.ונכון להיום אין טיפול יעיל כנגד המחלה והסובלים ממנה נאלצים לחפש פתרונות נקודתיות אל מול קשת רחבה של סימפטומים.
עשרה דברים שלא ידעת על פיברומיאלגיה:
1. ההערכות מדברות על כ-3%-5% מהאוכלוסייה שחולה. מדובר על מספר יותר גבוה מהחולים בטרשת נפוצה, סרטן השד ובניוון שרירים (ALS)במצטבר!
2. למרות שהמחלה מאופיינת יותר כמחלת נשים, גם גברים יכולים לחלות בה!
3. יותר ויותר אנשים צעירים מאובחנים במחלה והיא איננה מאפיין של אנשים בגיל הביניים בלבד. פיברומיאלגיה יכולה לפרוץ גם בבני נוער ובילדים!
4. למרות שהמחלה מאופיינת כמחלה ניורלוגית, הטיפול ממשיך להיות תחת תחום הראמטולוגיה, גם כיום!
5. לעיתים רבות מי שסובל מפיברומיאלגיהיפתח מצב של התנוונות, למרות שהמחלה אינה ניוונית באופייה.
6. פיברומיאלגיה אינה מחלה פסיכולוגית! כיום כבר הוכיחו במחקרים ובסריקות מוח, כי התהליכים הביולוגיים והכימיים באלו הסובלים מפיברומיאלגיה ותשישות כרונית, שונה במובהק משאר האוכלוסייה.
7. למרות שהמחלה גורמת לפגיעה משמעותית באורח חיים, ומונעת מחולים רבים לנהל אורח חיים תקין, כשהם עובדים – ביטוח לאומי מסרב להכיר במחלה ולכל היותר מעניק כ-10% נכות על המחלה.
8. בגלל האיבחון החמקמק – לעיתים, חולים סובלים מספר שנים עד שהם מאובחנים כחולי פיברומיאלגיה.
9. על אף העייפות הקשה מאוד שממנה סובלים החולים, לעיתים רבות יש קושי אף בהרדמות ובשינה רציפה.
10. ה-12 למאי, הוא יום המודעות לפיברומיאלגיה ותשישות כרונית באופן קבוע החל משנת 1993.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה